top of page

De Mystery Bag

Dernière mise à jour : 14 mars

Stereognosis, of tactiele gnosis, is het herkennen en identificeren van de kenmerken van een object alleen door te vragen om aanraking (tactiele waarnemingen) evenals de positie, het gewicht, ... (proprioceptieve informatie) van een object.

Stereognose is een interessant concept dat verwijst naar het vermogen om objecten te herkennen en te identificeren door middel van aanraking, zonder dat je ze kunt zien. Het is een belangrijke vaardigheid die gebruik maakt van ons gevoel van aanraking en ons brein om ons een begrip te geven van de vorm, textuur, grootte en structuur van objecten.

Het idee van stereognose gaat terug tot de Franse neuroloog Paul Broca, die in de 19e eeuw het concept introduceerde dat het vermogen om objecten te herkennen door middel van aanraking is gelokaliseerd in de pariëtale cortex van het brein. Stereognose berust op het vermogen om informatie die is verkregen door middel van aanraking, af te stemmen op reeds bestaande informatie in het brein om een correcte identificatie uit te voeren.

Het vermogen tot stereognose verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben een zeer goede stereognose en kunnen objecten zeer nauwkeurig identificeren door middel van aanraking, terwijl anderen moeite hebben om objecten correct te herkennen.

Stereognose kan op verschillende manieren worden gemeten, bijvoorbeeld door gebruik te maken van vormherkenningstesten waarbij iemand wordt gevraagd objecten te identificeren die in een doos zijn verstopt en alleen door aanraking kunnen worden herkend. Deze tests kunnen ook worden gebruikt om veranderingen in de stereognose in de loop van de tijd te meten, bijvoorbeeld bij patiënten die een hersen- of zenuwletsel hebben opgelopen.

Er zijn ook andere situaties waarin stereognose een belangrijke rol kan spelen, zoals bij het werken met blinden of bij de ontwikkeling van robots die met de wereld moeten interageren door middel van tastzin. Het vermogen tot stereognose kan ook in het dagelijks leven nuttig zijn, zoals bij het winkelen, wanneer je fruit en groenten door aanraking wilt controleren op kwaliteit en rijpheid.

Al met al is stereognose een fascinerende vaardigheid die ons een beter begrip geeft van hoe ons gevoel van aanraking en ons brein samenwerken om ons te helpen de wereld om ons heen te begrijpen. Hoewel sommige mensen beter zijn dan anderen, is het een vaardigheid die kan worden verbeterd door training en oefening, en er zijn veel manieren waarop deze vaardigheid in het dagelijks leven kan worden gebruikt.


Wat is het punt ?

Ieder van ons gebruikt dagelijks vaak mechanisch ons vermogen om objecten te gebruiken of te herkennen zonder ze te zien.

Het is het handvat van de vork dat we pakken zonder ernaar te kijken, de sleutels die we in de zak zoeken, ...

Tactiele discriminatie, motorische controle, enz. worden zo ontwikkeld en maken het dagelijkse leven gemakkelijker en maken het mogelijk om vervolgens complexere acties uit te voeren.


Vroegtijdige opsporing van problemen op deze gebieden stelt een specialist in staat om passende interventies te bieden.